ICS очаква съдействие от Г-7 за освобождаване на моряците от „Galaxy Leader“ и „MSC Aries“

Председателят на Международната морска камара (ICS) Емануеле Грималди присъства на срещата на високо равнище на министрите на транспорта на държавите от Г-7. По време на сесията министрите обсъдиха и ключовите проблеми, пред които е изправен в момента морският сектор, като конфликтите в Близкия изток и в Украйна. Те също така обсъдиха енергийния преход на индустрията, както и значението на свободната търговия и морската свързаност. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на ICS.

В сърцето на ICS са нашите моряци и ние трябва да гарантираме, че те няма да попаднат под кръстосания огън на каквитото и да е конфликти, като този, който трагично се случва в Червено море в момента. Ужасната загуба на живот на трима моряци след ракетния удар срещу кораб TRUE CONFIDENCE превърна най-големите ни страхове в реалност. Това е неприемливо и тези актове на агресия срещу невинни моряци и търговски кораби са в нарушение на международното право.

каза Грималди пред транспортните министри.

Той подчерта тежката ситуация със задържания екипаж на автомобиловоза GALAXY LEADER.

Нека не забравяме, че 25-те членове на екипажа на търговския кораб GALAXY LEADER са заложници вече почти пет месеца. Това е неприемливо и спешното им освобождаване е първостепенна грижа за Международната морска камара и индустрията като цяло“

каза още председателят на ICS.

След задържането на MSC ARIES, ICS излезе с изявление, осъждащо напълно тези действия на иранската страна. Благосъстоянието на 25-те невинни моряци, които сега са държани за заложници, е най-висок приоритет и камарата призова за незабавното им освобождаване.

Грималди изтъкна пред министрите, че дестабилизиращите корабоплаването процеси водят до шокове за веригите на доставки и глобалната икономика.

Коментари (0)
Коментирай