„Грийнпийс“ съди румънски институции за проекта „Нептун Дийп“ в Черно море

Румънският клон на природозащитната организация „Грийнпийс“ съобщи, че е завел дело срещу две румънски институции с искане съдът да ги задължи да информират за токсичните вещества, които ще бъдат използвани в Черно море в рамките на проекта „Нептун Дийп“ за добив на природен газ, съобщава новинарският сайт Зиаре.

„Грийнпийс Румъния“ иска от съдебните инстанции да задължат Администрацията на водния басейн Доброджа-Крайбрежие и Националния институт за морски проучвания и развитие „Григоре Антипа“ да съобщават информации за токсичните вещества, които ще бъдат излети в Черно море и как те ще засегнат морската среда, предаде БТА. „Грийнпийс Румъния“ твърди, че Институтът „Антипа“ и Администрацията на водния басейн отказват да оповестяват тестовете за екотоксичност и техническата документация, подадена с оглед на издаването на разрешително, която се отнася до аспекти, свързани с околната среда“, посочиха представители на организацията. 

Според тях отказът на тези институции да информират противоречи на законовите разпоредби за свободен достъп до информации от обществен интерес.

Според координатор на „Грийнпийс Румъния“ компаниите ОМВ Петром и Ромгаз, които предстои да осъществят проекта „Нептун Дийп“, ще използват за добива на газ от Черно море редица химически продукти в огромни количества, които дори на се предвидени в румънското законодателство.

„ОМВ Петром и Ромгаз ще използват за добива на газ в Черно море серия от химически вещества в огромни количества, които дори на се предвидени в румънското законодателство. Не знаем какви ще бъдат отраженията на тези химически вещества. Държавните институции, които трябва да бдят за благосъстоянието на гражданите и на околната среда, крият тези информации“, казва Влад Катуна, координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс Румъния“.

По думите му „чрез този отказ властите показват, че не са добросъвестни и не с прозрачни“. „В момента над процеса на одобрение на проекта „Нептун Дйип“ тегнат сериозни въпросителни“, посочва още представителят на „Грийнпийс“.

Дълбоководният проект „Нептун Дийп“ в Черно море обхваща акватория от 7500 квадратни километра и се намира на около над 80 мили от брега във води с дълбочина между 100 и 1000 метра. Залежите в него се оценяват на приблизително 100 милиарда кубически метра природен газ.

Коментари (0)
Коментирай