Агенти на ФБР се качиха на „Dali“

Агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ се качиха на борда на контейнеровоз DALI, който в ранните часове на 26-и март удари и събори частично моста Франсис Скот Кий в Балтимор. ФБР започна криминално разследване, което следва да установи дали контейнеровозът отплава от терминал на пристанището с технически проблеми, които потенциално стават причина за инцидента.

Припомняме, че шестима души загинаха при инцидента с построения през 2015 г. и плаващ под флага на Сингапур контейнеровоз с капацитет за превоз на близо 10 хил. TEU. Разходите за провеждане на салвидж операцията се очаква да надхвърлят 19,5 млн. щ. долара, а нанесените щети по кораба ще бъдат отстранени при ремонтни работи, оценявани на над 25 млн. долара.

Междувременно продължават дейностите за изтегляне и изваждане на части от мостовата конструкция, изпълнявани от Инженерния корпус на армията на САЩ (ИКАСАЩ). Първа голяма секция бе изтеглена от плаващия кран CHESAPEAKE 1000, най-голямата баржа с кран на Източното крайбрежие. ИКАСАЩ използва и грайфери за изваждане на по-малки части от металната конструкция. В дейностите участват и десетки водолази.

Коментари (0)
Коментирай