Украйна проваля споразумение за безопасността на корабоплаването в Черно море

Украйна се е оттеглила от споразумение с Руската федерация за гарантиране безопасността на корабоплаването в Черно море. Това съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници. Русия и Украйна са преговаряли в продължение на два месеца със съдействието на Турция за ново споразумение. Киев внезапно се оттегля, твърдят четирима неназовани източници на агенцията.

Преговорите са били с посредничеството на Турция и насърчаване от страна на ООН. През март е постигнато споразумение „за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море“ и въпреки че Украйна не искаше да го подпише официално, Киев даде съгласието си турския президент Тайип Ердоган да го обяви на 30 март, ден преди критични регионални избори в страната му, казаха източниците.

„В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката беше провалена“, каза един от източниците.

Разговорите по споразумението за корабоплаването, за които не е съобщавано досега, хвърлят светлина върху тихата дипломация, протичаща зад закрити врати за начините да бъдат накарани двете воюващи страни да преговарят, дори и само на за търговското корабоплаване, засега.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик казва за „Ройтерс“: „Все още се надяваме, че свободата на корабоплаването в Черно море ще се окаже най-важната“.

В текста на сделката, копие от което екип на „Ройтерс“ е видял, се казва, че Турция „като част от посредническите си усилия“ е постигнала споразумения с Украйна и Русия „за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговски кораби в Черно море“ в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за режима на Проливите.

Коментари (0)
Коментирай