Съд в Румъния освободи двата арестувани български риболовни кораба

Българските риболовни кораби ВЕНИ и БС 041 са освободени от съд в Република Румъния след 13 месеца арест и задържане в общоевропейските води на Черно море по време на акция, проведена в присъствието на представители на българската Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

В края на март м.г. северната съседка задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца. Бяха арестувани риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. Екипажите им бяха освободени дни по-късно.

В края на януари т.г. беше освободен риболовен кораб „ИВА 1“. В Констанца останаха „ВЕНИ“ и „БС 041“, които вече са освободени.

Представяме видео ретроспекция на поредния случай със задържани наши кораби в Румъния.

Първи кадри на Maritime.bg показват задържаните риболовни кораби в Констанца:

Защо бяха задържани български риболовци от три кораба. Разказва капитанът на РК „Вени“ Красимир Петров:

Шестима рибари от екипажите на задържаните в Румъния български риболовни кораби бяха освободени: „Целият проблем е, че румънците се подиграват с нас“:

В България се завърнаха капитаните на задържаните в Румъния риболовни кораби:

Зам.-министърът на земеделието Георги Събев се среща с риболовците от трите задържани кораба в Румъния:

Румъния запорира трите български риболовни кораба. Над 2 часа българските риболовци бяха държани в мразовита Констанца, преди да влязат в управлението на Гранична полиция за връчване на актове:

Рибари протестират във Варна:

Никулден невъзможен:

“Животът ни започва отначало”

В 01:45 ч. на 3 февруари на Морска гара – Варна застана р/к “ИВА 1”. Преди 10 месеца и 10 дни риболовният кораб бе задържан в Румъния. В северната съседка остават арестувани други два български кораба:

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА, ЧЕТЕТЕ ТУК

Коментари (0)
Коментирай