Кораб „Adamas“ доставя във Варна свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Плаващият под флага на Нидерландия кораб за генерални товари ADAMAS (IMO: 9489558) влиза за обработка в Пристанищен терминал Варна – Запад с първи товар свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, произведено от американската „Уестингхаус“. Горивото ще бъде превозено от пристанищния терминал до атомната централа с железопътен транспорт. Касетите RWFA са контейнеризирани.

Това е първа доставка по обявен през 2022 г. десетгодишен договор между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус Електрик Швеция“. Договорът бе подписан в присъствието на тогавашните енергиен министър Росен Христов и на посланика на САЩ в София Херо Мустафа и на Швеция Катарина Рангнит.

Тогава бе обявено, че свежото ядрено гориво ще бъде доставяно на цената на използваните руски касети, което ще позволи на ядрената централа да запази в голяма степен себестойността на производството си, а „Уестингхаус“ ще инсталира безплатно своя система за вътрешно-реакторен контрол, която да работи в паралел с руската. Така следва да се осигури безопасният преход от едното към другото гориво.

По темата:

Коментари (0)
Коментирай