Морски организации за задържаните кораби с невинни моряци: Светът би бил възмутен, ако това бяха самолети със заложници

Свидетели сме на тревожно увеличение на атаките срещу корабоплаването. Убити бяха невинни моряци, а други са държани като заложници. Светът би бил възмутен, ако четири самолета бъдат заловени и държани като заложници с невинни хора на борда. За съжаление, не изглежда да има същия отговор или загриженост за четирите търговски кораба и техните екипажи, които са държани за заложници. Моряците поддържаха света […] по време на пандемията с доставките на жизненоважни лекарства, храни и горива, независимо от политиката. Моряците и морският сектор са неутрални и не трябва да се политизират. Морален дълг е да защитим моряците. Това пише в съвместно отворено писмо на 16 глобални неправителствени организации от морската индустрия до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Морските организации и техни социални партньори призовават страните-членки на ООН да поемат отговорностите си по международното право и да бъдат положени всички възможни усилия за освобождаване на моряците от задържани в различни страни кораби, както и да се осигури безопасността на корабоплаването.

Писмото с призив за помощ идва след задържането и на MSC ARIES на 13-и април от Военноморските сили на Революционната гвардия на Иран. В плен в Йемен остават моряците от екипажа на GALAXY LEADER, сред които двама българи.

Като се има предвид непрекъснато развиващият се и сериозен профил на заплаха в района, ние ви призоваваме за засилено координирано военно присъствие, мисии и патрули в региона, за да защитим моряците срещу всяка по-нататъшна възможна агресия, пише в писмото, съобщиха пред Maritime.bg от Международната морска камара.

Отвореното писмо е подписано от ASA, BIMCO, CLIA, ECSA, INTERCARGO, INTERMANAGER, INTERTANKO, IAPH, ICS, IFSMA, IMCA, IMEC, IPTA, ITF, FONASBA и WSC.

Коментари (0)
Коментирай