Задържаните моряци в Гърция отиват в ареста

Българският екипаж на кораб “Ина”, който бе задържан на 21 юни т.г. в териториалните води на Гърция, утре ще бъде арестуван отново и пратен в затвора в Навплио.

Причината е, че гаранцията от 9 000 евро за освобождаване на 6-имата български моряци не е внесена
. 4500 евро бяха преведени в четвъртък от собственика Георги Мишков на адвоката в Гърция, но до петък вечер сумата не беше постъпила по сметката на съда.

Моряците трябваше да бъдат задържани на 7 юли, но след настояване на дипломатите ни в Атина арестът е бил отложен с надеждата, че гаранцията ще бъде внесена.  Според гръцкото законодателство при платена гаранция българите ще останат на свобода, но не могат да напускат пределите на Гърция, докато не бъде насрочен и проведен съдебен процес.

Това вероятно ще стане след година време, прогнозират юристи от бранша, с което на практика моряците се превръщат в заложници.

Плаващият под флага на Коморските острови търговски кораб “Ина” със смесен българо-руски екипаж бе задържан край Елевсина за контрабанда на цигари, след като гръцката брегова охрана открила на борда му около 3000 мастербокса.

Корабът пътувал от пристанище Фамагуста в посока към албанския град Дуръс.

Роднините
Близките на арестуваните моряци в Гърция се обърнаха за помощ към МВР. С жалба те искат корабособственикът Георги Мишков да бъде открит и да плати гаранцията на арестуваните.

“Преместени са в друг пансион. Българското семейство, което досега им помага, започва да събира храна и помощи за моряците. Пак са без пари и в пълна неизвестност какво ще се случи. Обвинението е нелепо и смешно”, каза Мартина Туртова, дъщеря на главния механик Николай Туртов. / 24 часа

Снимка: ТВ Скат

maritime.port.bg – България

арестбългарскигърцияинакорабморяци
Коментари (0)
Коментирай