Пиратска група е активна на над 700 мили от бреговете на Сомалия в Арабско море

Вероятна пиратска група е активна на повече от 700 морски мили източно от Хафун, Сомалия във водите на Арабско море. Това става ясно от съобщение на Центъра за морска сигурност „Африкански рог“ (ЦМСАР), изпратено до Maritime.bg, според което в събота капитанът на неназован търговски кораб докладва за съмнително сближаване.

Твърди се, че дау, заедно с няколко бързоходни малки плавателни съдове, се сближава с търговския кораб.

Това се случва само седмица след като сомалийска пиратска групировка освободи след получаване на 5 млн. щ. долара откуп плаващия под флага на Бангладеш бълкер ABDULLAH и месец след освобождаването при операция на ВМФ на Индия на кораб RUEN.

Двата бълкера бяха отвлечени при пиратски нападения през последните месеци. Над 20 бяха докладваните случаи, свързани с пиратство, които се увеличиха значително след ескалацията на напрежението в Червено море и началото на атаките срещу корабоплаването на йеменската военно-политическа организация „Ансар Аллах“.

ЦМСАР не разкри подробности дали на борда на търговския кораб, който докладва за случая от 20-и април, е имало охранителен екип.

Умерена остава заплахата от пиратски нападения край бреговете на Сомалия, според последния доклад от март на европейската антипиратска мисия „Аталанта“. Идентифицирани са няколко възможни пиратски лагера на сомалийските брегове, разположени между Хафун и село Гаракад, с гореща точка на север от Ейл.

Най-малко четири са идентифицираните пиратски групи, които действат към момента край бреговете на Сомалия.

Под пиратски контрол остават над 5 отвлечени риболовни кораба, които могат да се използват за нападения. Типичната пиратска стратегия включва залавянето и отвличането на малък плавателен съд, който впоследствие се използва за провеждане на атака срещу търговски кораб. След това пиратите се прикриват с обичайния трафик и разгръщат бързоходни лодки от кораба-майка, за да атакуват плавателни съдове, плаващи до 600 морски мили или повече от източното сомалийско крайбрежие. Възможностите за атаки в Аденския залив не могат да бъде отхвърлени, предупреди „Аталанта“.

Коментари (0)
Коментирай