Плащането на откупи стимулира пиратската активност

Плащането на откуп за освобождаването на моторен кораб ABDULLAH може да стимулира пиратските отвличания на кораби дау. Това се съобщава непряко в актуализираната карта на Европейската антипиратска мисия „Аталанта“ с пиратските инциденти през последните месеци, видя Maritime.bg.

От „Аталанта“ не посочват името на кораба, за който се твърди, че е платен откуп. Припомняме, че медии в Бангладеш твърдят, че базирания в страната собственик на бълкер ABDULLAH е платил откуп от 5 милиона щ. долара за освобождаването на кораба и 23-членния му екипаж.

От ноември м.г. до момента пирати похитиха общо 18 малки плавателни съда, основно рибарски дау. Най-малко 6 или 7 остават под пиратски контрол и могат да бъдат използвани за нападения срещу търговски кораби, информира „Аталанта“.

Напоследък се наблюдава значително увеличение на докладваните събития, които може потенциално да ескалират в пиратски атаки край бреговете на Сомалия.

предупреждават от антипиратската мисия.

За последните няколко дни бяха докладвани два случая на потенциална пиратска активност – три бързоходни лодки се сближиха до търговски кораб, когато се намира на около 50 морски мили югоизточно от йеменския остров Сокотра, а дау и няколко лодки се сближиха с кораб на над 700 мили от източното крайбрежие на Сомалия.

Поредните случаи на пиратска активност станаха факт само седмица след като сомалийска групировка освободи плаващия под флага на Бангладеш бълкер ABDULLAH и месец след освобождаването при операция на ВМФ на Индия на кораб RUEN.

Сега от „Аталанта“ съобщават, че поне още една пиратска група е активна в района на йеменския остров Сокотра, с което броят на активните сомалийските групи достигна пет.

Коментари (0)
Коментирай