Домингес: Корабоплаването не трябва да бъде инструмент в геополитическите игри

Международното корабоплаване не трябва да бъде атакувано и използвано като средство за упражняване на натиск при геополитически кризи. Това заяви генералният секретар на Международната морска организация (IMO) Арсенио Домингес. За пореден път той призова международната общоност за съдействие и освобождаване на задържаните моряци от екипажа на кораб GALAXY LEADER, сред които двама български граждани, както и екипажа на MSC ARIES.

Безопасността и благосъстоянието на моряците остават от първостепенно значение за нас, особено като се имат предвид продължаващите предизвикателства, подчертани от събитията в особено тревожен геополитически контекст.

каза Домингес при откриването на 111-ата сесия на Правния комитет на IMO.

Генералният секретар коментира, че продължава да води разговори с ООН и заинтересованите страни в постоянно търсене на решения и за двата кораба.

Тежкото положение на моряците, засегнати от тези инциденти, не трябва да се забравя и ние сме длъжни да използваме всеки наличен път, за да осигурим безопасното им завръщане при техните близки.

каза Домингес.

Според него атаките срещу корабоплаването са сред процесите, които се отразяват изключително негативно при привличането на квалифицирани млади хора към моряшката професия.

Коментари (0)
Коментирай