Европейският парламент ще изиска ЕС да помогне за освобождаването на българските моряци от “Galaxy Leader”

Случаят с българите, отвлечени от хутите ще бъде на вниманието на Европейския парламент (ЕП) тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в пленарната зала в Страсбург се изисква ЕС да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, част от екипажа на кораба Galaxy Leader, който от пет месеца е задържан в Червено море. Капитанът и помощник капитанът са български граждани, а сред отвлечените е и румънски гражданин. Инициативата зарезолюцията е на евродепутата Елена Йончева. Тя благодари на всички български евродепутати, които са се застъпили за текстовете пред политическите си семейства.  

Елена Йончева е ангажирана със съдбата на българските моряци от самото начало. Отправя въпроси в пленарната зала в Страсбург, в комисията по външна политика и в подкомисията по отбрана. Проведе срещи с върховния представител за външна политика на ЕС Жозеп Борел, както и със служители в Службата по външна дейност. Депозира и писмен парламентарен въпрос до Европейската комисия. От разговорите й до този момент няма категорични индикации, че ЕС е включен в инициативи за освобождаването и защитата на европейските граждани от Galaxy Leader. 

Времето е от съществено значение. Европейската комисия трябва да даде приоритет на дипломатическите усилия и да гарантира, че ЕС поддържа своите граждани, смята Елена Йончева. 

Тя настояваше за случая да се приеме отделна, спешна резолюция, но заради позицията на политическата група на Зелените това не се случи. Елена Йончева получи подкрепата на групата на социалистите и демократите, въпреки че имаше още осем други предложения. На председателски съвет в ЕП през изминалата седмица зад инициативата й застанаха и от ръководството на ЕНП, от „Обнови Европа“, както и представители на други десни групи, но това се оказа недостатъчно. В понеделник в Страсбург, обаче, все пак беше постигнато съгласие и по настояване на Елена Йончева текстът за отвлечените българи ще се включи в по-широката резолюция за Близкия изток.

Коментари (0)
Коментирай