Турският флот ще работи срещу сомалийските пиратски групи в замяна на права за добив на нефт и газ

Корветата TCG KINALIADA (F-514) от състава на Военноморските сили на Турция влезе в Пристанище Могадишу, столица на Федерална република Сомалия. Така започва изпълнение на споразумението, подписано през февруари между Турция и Сомалия за 10-годишно военно и икономическо сътрудничество.

Президентът на Сомалия Хасан Шейх Махамуд участва в официална церемония по посрещане на кораба и екипажа. Той обяви, че предстои засилване на двустранното стратегическо сътрудничество, особено в области като отбраната и сигурността. По думите му Турция ще окаже съдействие на Сомалия за възстановяване на флота на страната и за защита на морските граници, включително срещу пиратството.

Споразумението между двете страни стана факт на фона на влошените отношения между Сомалия и Етиопия поради подписването на меморандум за разбирателство през януари между Етиопия и самопровъзгласилата се държава Сомалиленд за предоставяне на достъп на Адис Абеба до пристанище Бербера.

Едно от условията на двустранното споразумение между Сомалия и Турция е предоставянето на последната на права за провеждане на изследвания и търсене на нефт и газ в сомалийския шелф и квоти за рибни ресурси.

Коментари (0)
Коментирай