Български евродепутати призоваха Жозеп Борел за действия за освобождаване на моряците от „Galaxy Leader“

Българските евродепутати Елена Йончева и Андрей Ковачев призоваха ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел Европейската комисия да положи повече дипломатически усилия, за да помогне за освобождаването на българските моряци от екипажа на GALAXY LEADER, пленени от йеменските хути в Червено море.

По време на обсъжданията в пленарната зала някои евродепутати се обявиха за по-силни санкции и включване на иранската гвардия в списъка с терористични организации. В дискусията се включиха и българските евродепутати Андрей Ковачев от ЕНП и Елена Йончева от Групата на социалистите и демократите.

Йончева заяви, че Европа трябва да бъде лидер в инициативата за постигане на мир в Близкия изток и изрази съжаление, че кризата в региона се разраства, заплашвайки интересите на ЕС и безопасността на европейските граждани. Тя даде за пример атаките на йеменските хуси в Червено море, при една от които преди шест месеца бяха взети за заложници двама българи и румънец.

Йончева посочи, че ЕС не бива да оставя битката за тяхното освобождаване на отделните страни членки. Тя призова съюзът да демонстрира лидерство в полето на дипломацията със силна и активна позиция и се запита дали ако ставаше въпрос за граждани на по-големи европейски страни е щяло да се стигне дотук. По думите на Йончева това подкопава доверието в ЕС и предизвиква усещане за двоен стандарт. Тя се обърна към Борел и го призова Европейската комисия да подкрепи дипломатическите усилия за освобождаване на заложниците.

Ковачев посочи, че Иран чрез своята мрежа за влияние, която включва „Хамас“, „Хизбула“, йеменските бунтовници хути и много други, носи отговорност за дестабилизирането на Близкия изток и региона на Червено море. Той заяви, че застрашаването на морското корабоплаване, а от там и на световната търговия, трябва да спре.

Ковачев също призова Борел да направи повече, за да бъдат освободени колкото се може по-скоро пленените български моряци, предаде БТА.

В края на обсъжданията Борел заяви, че европейските институции ще продължат с дипломатическите си ангажименти с всички страни в региона. „Светът не се нуждае от още една война в региона“, посочи той. 

Коментари (0)
Коментирай