Продължава разработката на кодекс за автономни кораби

Продължава разработката на кодекс за автономни кораби, съобщиха пред Maritime.bg от Международната морска организация (IMO).

Бързите технологични иновации стимулират развитието на автономни кораби, независимо дали се управляват дистанционно или са напълно независими. IMO работи за разработването на незадължителен Кодекс за морски автономни надводни кораби (MASS), за да гарантира, че тези съдове ще се експлоатират безопасно и заедно с конвенционалните кораби.

Комитетът по морска безопасност ще продължи да работи за разработване на MASS на своята предстояща сесия, като ще вземе предвид различните документи, сред които правни и свързани с безопасността.

Като се има предвид значителният обем работа, която трябва да бъде извършена, от IMO не отговориха кога може да се очаква завършването на Кодекса. „Комитетът ще актуализира пътната карта за разработване на незадължителния кодекс и ще създаде съответните междусесийни работни и кореспондентски групи, за да продължи работата“, казаха от специализираната агенция на ООН.

Коментари (0)
Коментирай