Днес е Международният ден на жените в морската индустрия

Днес световната морска общност отбелязва Международния ден на жените в морската индустрия. Денят има за цел да насърчи набирането, задържането и овластяването на жените в сектора, както и работната среда без бариери.

„Целта е не само да се почитат успехите на жените, но и да се застъпим за равни възможности и да се отключи пълният потенциал, който предлага разнообразното работно място, да се насочи светлината на прожекторите и да се повиши осведомеността за предизвикателствата, пред които те са изправени: дискриминация, различия и ограничения по отношение на възможностите за кариера. Морският сектор предлага множество перспективи за жените – от корабоплаването до инженеринга, от правото до логистиката и отвъд… Ние трябва да водим с пример, като служим като модели за подражание, стремейки се да създадем приобщаваща, овластяваща и безопасна работна среда за жените“, каза генералният секретар на IMO Арсенио Домингес.

Равенството между половете е в дългогодишния фокус на IMO. Само 29% от общата морска работна сила и само 20% от работната сила на националните морски органи са съставени от жени.

В същото време по-малко от 2% от моряците по света са жени.

В Международния ден на жените в морската индустрия ще бъде представен проект „Diversity@Sea“ на „All Aboard Alliance“, включващ 11 корабни компании, всяка от които пилотно прилага поредица от мерки на борда на един от корабите в техния флот за насърчаване на приобщаването, включително в екипажа има поне четири жени.

Ще бъде връчена и станалата традиционна Годишна награда за равенство между половете на IMO, създадена през миналата година, за да отличи лица, които имат значителен принос за напредъка на равенството между половете и овластяването на жените в морския сектор.

Коментари (0)
Коментирай