Морска администрация: Капитанът на „Michel“ потвърди, че е участвал в сблъсък с „Mohammed Z“ край Румъния

В неизвестност остават трима моряци от потъналия във водите на Черно море и на около 25 мили от бреговете на Румъния моторен кораб MOHAMMED Z (IMO: 8805078). 8 души от екипажа бяха евакуирани от плаващия под флага на Коморските острови кораб MICHEL (IMO: 8900684), извършващ преход от Одеса за Варна. Спасените моряци бяха прехвърлени от MICHEL на катери на румънския Морски спасително-координационен център и Гранична полиция.

Тази сутрин MICHEL пристигна във Варна с видими щети по носа, което е основа за обосновани предположения, че той е участвал в сблъсък с MOHAMMED Z и това става причина за потъването на втория плавателен съд.

Видео:

Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък.

MICHEL превозва произведени в Украйна тръби за Варна, които се претоварват за САЩ.

Видео:

преди 1 месец19.05.2024 11:29

Текат проверки на борда на кораб MICHEL

Представители на ДМА – Варна продължават проверката на борда на моторен кораб MICHEL.

Снимки:

преди 1 месец19.05.2024 11:11

К.д.п. инж. д-р Валентин Енчев: Капитанът на MICHEL потвърди, че е участвал в инцидента с MOHAMMED Z

Информация за кораба, който пристигна тази сутрин [във Варна], участвал в инцидент с друг кораб, беше получена още вчера от румънската Морска администрация. Това заяви на брифинг к.д.п. инж. д-р Валентин Енчев, директор на Дирекция „Морска администрация“ – Варна.

Корабът тази сутрин беше проверен, установени са конструктивни нарушения в носовата част на плавателния съд, каза още к.д.п. Енчев.

По думите му е започнало разследване и предстои изследване на техническото състояние на MICHEL.

Капитанът потвърди, че корабът е участвал в инцидента.

каза к.д.п. Енчев.
преди 1 месец19.05.2024 8:42

Морска администрация се качи на „Michel“

Представители на Дирекция „Морска администрация“ се качиха на борда на моторен кораб MICHEL, който тази сутрин около 0830 ч. застана на 5 к.м. в Пристанищен терминал Варна – Изток с транзитен товар от Украйна, предаде репортер на Maritime.bg.

Капитанът на кораба вероятно ще бъде разпитан.

Съдът е участвал в сблъсък в Черно море. Предполага се, че това става причина за потъването край Румъния на плаващия под флага на Танзания кораб MOHAMMED Z.

Трима моряци от екипажа – граждани на Сирия, остават в неизвестност.

Вчера около 0400 ч. MOHAMMED Z подава сигнал за бедствие, когато се намира на около 25 морски мили източно от бреговете на северната съседка.

8 моряци от екипажа се евакуират успешно и са приети на борда на MICHEL. По-късно мъжете са прехвърлени на катери на румънския Морски спасително-координационен център и Гранична полиция. Един от тях е настанен в болница.

Продължава операцията по търсене и спасяване на лицата в неизвестност. През вчерашния ден в нея бяха активирани четири плавателни съда на румънските служби, както и хеликоптер.

Румънските власти не разпространиха информация за причините, довели до гибелта на MOHAMMED Z.

преди 1 месец19.05.2024 9:11

Екипажът на „Michel“ е съставен от моряци от Турция, Грузия и Азербайджан

Екипажът на „Michel“ е съставен от моряци от Турция, Грузия и Азербайджан, научи Maritime.bg. Капитанът на кораба е турски гражданин.

Корабът за генерални товари MICHEL (IMO: 8900684) е построен през 1990 година. Плава под флага на Коморските острови. Съдът има дължина 109,88 метра, широчина 16,46 метра и дедуейт 5444 тона.

Справка на Maritime.bg в система Equasis сочи, че мениджър и собственик на кораба са базирани в Турция компании.

Последна инспекция на кораба е проведена в Коджаели по MMoU в началото на месец май т.г. Установени са 6 несъответствия, които не са станали причина за задържане на плавателния съд.

По темата:

Коментари (0)
Коментирай