Гърция въвежда нови данъци за корабособствениците

Правителството на Гърция възнамерява да въведе нови товарни такси за корабособствениците в отчаян опит да излезе от финансовата „дупка“, в която се намира, пишат местни медии.

Ново споразумение беше сключено между Гърция и нейните кредитори, с което дългът на страната бе закован на 200 млн. евро, който трябва да бъдат платени между следващата и 2016-а година, съобщава вестник Кахимерини.

Корабособствениците, чиито кораби плават под флага на страната плащат и в момента тонажни такси. Приходите, които биват генерирани извън страната обаче не са обложени.

За периода от 2000 до 2010-а година гръцките корабособствениците са генерирали 140 млрд. евро, които не са били обложени с данъци, съобщава Съюзът на гръцките корабособственици, цитирайки данни на гръцката централна банка. В сравнение – общият дълг на Гърция до месец март е възлизал на 280 млрд. евро.

Местните медии пишат, че правителството спешно трябва да ревизира тази своя политика, свързана с въвеждане на нови данъци за корабособствениците, тъй като последните са започнали, притиснати от тези обстоятелства, да извеждат работна ръка от страната.

Maritime.bg – Свят

гърциякорабкорабоплаване
Коментари (0)
Коментирай