Тръгва делото на българските моряци от кораб „Ина“

Българите от екипажа бяха държани пет месеца под домашен арест на територията на Република Гърция, по подозрения за участие в организирана група за контрабанда на цигари, а в края на миналата година бяха освободени с мярка подписка в България. Това стана благодарение на телевизия «Скат», която плати, броени минути преди изтичане на крайния срок, гаранциите на моряците. Петима от шестимата българи се завърнаха в родината, а през цялото време в затвора остана старши помощник-капитанът Недялко Петров, заедно с капитана на плавателния съд от Русия.

Преди връщането си в страната, и след това, моряците настояваха за спешна намеса от страна на българските власти. Те изискаха започването на разследване срещу собственикът, по думите им, на плавателния съд Георги Стоянов Мишков. От това и след десетки жалби до множество институции последва прокурорско постановление, което показа слабостта на органите в държавата да вникнат в проблема.

Разследване на Maritime.bg разкри още в началото на миналата година собствениците на плавателния съд и сложната конфигурация от офшорни компании, зад които стоят те.

Пред Maritime.bg нито Георги Мишков, нито другият известен собственик на кораба Станчо Вълчев успяха да дадат ясен отговор на въпроса защо корабът е бил арестуван. Последният успя само да каже, че не обвинява моряците. В заплетената сага немалко участие е взел и Станчо Савов, който стана известен с инцидентите на неговите кораби през последните години.

Бездействието на държавата и нежеланието на компетентите органи да заведат производства срещу корабособствениците отприщи невиждани пред последните години протести на български моряци. Общо над 200 души излязоха в знак на съпричастност към българските моряци, по време на двата организирани от тях протести.

Ефектът от този „тормоз”, както самите моряци определят случилото се вече се вижда. Месеци след задържането на кораб „Ина” почина съпругата на капитана. Здравословното състояние на всички моряци, както и на техните семейства рязко се влоши, а причината е огромният стрес, липсата на работа и неизвестността.

[ultimate 2 /] 

Maritime.bg – България

гърцияконтрабандакораб инаморяцицигари
Коментари (0)
Коментирай