Нови екоизисквания в пристанище Хонконг


Всички кораби преминаващи край третото по големина пристанище в света – Хонконг, да плават при използване на горива с ниско съдържание на сяра
, предлага постоянният парламент в специалния административен район на Китай. Информацията потвърди изпълнителният директор на пристанището, който коментира, че най-вероятно ще бъдат приети текстове в законодателството, които да налагат това само за кораби, които ще бъдат обработвани в порта.

Екологичната мярка цели намаляване на вредните емисии от корабоплаването в района. Преди влизане в сила на новите разпоредби ще бъде търсено и мнението на китайската морска индустрия.

От септември м.г. досега над 560 кораби доброволно са включени в програмата на Хонконг за намаляване влиянието над околната среда. За всички кораби, които преминат към горива със съдържание на сяра по-малко от 0,5% е предвидено намаляване на пристанищните такси с 50% за три години.

Въпреки това едва 13% от всички кораби, които се обработват в порта са приели тези екологични условия. Обяснението идва от сериозните разходи за горива с ниско съдържание на сяра.

Друго обяснение обаче дадоха от Мерск. Изпълнителният директор на Мерск Северна Азия Тим Смит заяви, че в момента много от фирмите включени в програмата мамят. “Някои превозвачи не преминават към горива с ниско съдържание на сяра, но получават ценово предимство”, заяви той. По думите му това е неправилно и следва властите в Хонконг да извършват по-сериозен контрол над програмата. През последните две години Мерск и 17 други оператори доброволно участваха в програмата, но заплашиха, че ще прекратят участието си, ако властите не осигурят по-качествено гориво за корабите, които се обслужват в порта.

Новото предложение е пореден стимул за корабособствениците да се възползват от мерките за енергийна ефективност.

Maritime.bg – Пристанища