Китай пое контрола над пакистанското пристанище Гвадар


Китай пое оперативния контрол над стратегическо дълбоководно пристанище в Пакистан
. Портът в Гвадар може да се превърне в основен хъб за товарите от Пекин. Според анализатори пристанището може да стане и основен военноморски пункт за китайски кораби.

Контролът над порта, на югозападното крайбрежие, е получила китайската държавна компания China Overseas Ports Holding Company. На официална церемония в Исламабад бе подписан договорът между двете страни.

“Гвадар в най-скоро време ще стане изключително важен център за целия регион”, заяви президентът на Пакистан, Асиф Али Зардари. “Това пристанище ще обедини страните в Централна Азия. Тази сделка ще заздрави добрите връзки между нашата страна и Китай”, допълни още той.

Преди сделката контрол над порта упражняваше Пристанище Сингапур. Според неофициални данни китайската страна ще инвестира над 250 млн. щ. долара за развитие на порта. Всъщност проектът е пълен провал още с откриването през 2007г. Пакистан за годините оттогава не успя да изгради пътната инфраструктура до пристанището.

Интересът на Китай към пристанището се обосновава с притеснението на страната за енергийната сигурност. Пекин също така вярва, че чрез подпомагане икономиката на Пакистан ще бъде развита непряко западната провинция на страната – Ксинянг. Сигурно е обаче, че вземане на контрола над порта ще бъде подложено на постоянно наблюдение от ВМС на Индия и САЩ. Появиха се и твърдения, че така Китай получава сериозна експанзия и достъп до Индийския океан.

Освен изграждане на пристанищна инфраструктура, Китай се ангажира да завърши 900-километровия път свързващ пристанището и пакистанската магистрала “Индус”.

Maritime.bg – Пристанища

 

пристанище