Синдикалисти блокираха пристанищата в Пирея, Рафина и Лаврио


Блокада на трите пристанища около гръцката столица – Пирея, Рафина и Лаврио наложиха членове на синдиката на пристанищните работници.

Около 6 ч. сутринта група синдикалисти блокираха фериботите, които осъществяват връзките в залива Аргосароникос.

Няколко кораба бяха освободени. Това стана възможно, след като работниците получиха писмено уверение от корабната компания, че са изплатени заработените до месец февруари заплати. В изявления за вестник Вима техните представители са заявили, че ще последва проверка и на другите блокирани от сутринта кораби. В случай, че техните собственици също са изплатили дължимите заплати, те се ангажираха да вдигнат и блокадите на тях.

По-рано синдикалистите заявиха, че планът им е да блокират също един от четирите кораба, които ще потеглят днес от пристанището в Рафина, както и да попречат на отплаването на три кораба от пристанището в Лаврио. Според тях целта на действията им е да притиснат корабовладелците да изплатят дължими заплати на екипажите на корабите и не изключват вероятността да осуетят отплаването и на други кораби, предаде ГРрепортер.

Представители на Гръцката асоциация на инженерите от търговския флот твърдят, че 70 на сто от служителите в пътническото корабоплаване не са получавали заплатите си в продължение на 5 – 6 месеца. От сутринта е засилено присъствието на членове на крайбрежната полиция във всички райони на пристанището в Пирея.

Maritime.bg – Свят

гърцияпристанища
Коментари (0)
Коментирай