Шефът на Арго Меритайм Станчо Савов: До тук се стигна заради капитански грешки

Управителят на „Арго Меритайм“ най-после отговаря на журналистически въпроси. Интервю на „Черно море“ със Станчо Савов за кризата на борда на „Сийуинд“.

– Каква е Вашата информация за кораба „Сий уинд“, арестуван в момента от бразилските власти. Защо се стигна дотук?
– Дотук се стигна заради капитански грешки. Корабът плаваше за Марина декарара с 4000 тона гранит. По неизвестни причини на пътя между Кораталезе и Капо Верде капитанът върна кораба обратно във Форталеза. Поради тази причина стоят на рейда, слязоха 4-ма моряци и в момента стоим и чакаме да качим смени на тези хора, които са слезли.

– Кап. Савов, моряците твърдят, че са се върнали, защото корабът не е бил годен за далечно плаване и защото не са получавали заплатите си.
– Корабът е годен, миналата година е правен ремонт. Имаше портови контрол в товарното пристанище Виктория, имаше няколко малки забележки, които са отстранени. При връщането във Форталеза капитанът е декларирал, че корабът е мореходен и няма никакви проблеми. Има декларация към агентите, към бразилските власти и към нас.

– А по отношение на заплатите?
– Има забавяне, което се получи сега, защото навлото на товара, който превозваме, е за 175 000 долара, с което щяхме да платим заплатите, но при връщане на кораба обратно в Бразилия чартьорът още не е платил навлото и не успяхме да се разплатим. Като тръгне корабът от Форталеза, веднага ще се платят всички заплати.

– Вашата дума е, че корабът трябва да тръгне и тогава ще се разплатите.
– Такива са условията на чартьора. Когато тръгне корабът, се превеждат всичките пари, които имаме да вземем от това навло.

– А защо част от моряците са избягали от кораба – единият със сал, а другите с лодка?
– Човекът със сала не съм го виждал и не е идвал даже и в офиса. Не знам каква е причината. А другите четирима казват, че капитанът ги е накарал да слязат и затова в момента са се прибрали. Говорил съм и с четиримата лично.

– Как виждате изхода от тази ситуация при положение, че корабът е арестуван? Какво трябва да се случи, за да го пуснат бразилските власти?
– Корабът е арестуван поради неплащане на гориво. Разбрали сме се с бункеровъчната му компания, която е малтийска, че ще вдигнат ареста, като си направим смените.

– Кога ще бъде платено горивото?
– Ние дължим за гориво 18 500, след като ни вдигнат ареста и тръгне корабът, ще им бъдат преведени парите. Имаме споразумение с бункеровъчната компания.

– Моряците твърдят, че биват изнудвани да слязат от кораба, без да им бъде платено.
– Няма такова нещо, даже имаме писма до ITF, пуснали са и те, никой не ги е посетил. Те знаят какво е положението – колко заплати са си взели и колко имат да вземат.

– Единият от моряците има да взема 6000 долара, възможно ли е да му бъдат изплатени?
– След като има да взема, ще му бъдат изплатени.

maritime.port.bg – България 

аргомеритаймсавовстанчо
Коментари (0)
Коментирай