Мишков остава в гръцки затвор?

Собственикът на кораб “Ина”, който бе арестуван в Гърция, вероятно ще лежи няколко години в местен затвор. Това е последната информация по хода на делото, което преобърна живота на шестима български моряци и техните семейства. Очаква се в началото на следващия месец делото, с обвиненията срещу Мишков, да бъде гледано в съда в гръцкия град Нафплио. За организацията на аферата Мишков може да лежи до 12 години, ако се докаже вината му.

Maritime.bg припомня, че задържането на Мишков стана случайно. Българи, които живеят и работят в съседната страна, разпознаха корабособственика и сигнализираха полицията. Това стана точно преди едно от изслушванията на моряците. Всъщност, преди злощастния рейс, самият Мишков заявил пред моряците, че ще изпълняват “важна държавна поръчка”.

Пред Maritime.bg другият известен собственик на кораб “Ина” – Станчо Вълчев, заяви, че няма никаква информация за хода на процеса срещу бившия му ортак. “От шест месеца нямам никаква информация”, коментира инвестиралият в бизнеса на Мишков. И до ден днешен Вълчев отказва да каже колко пари е дал за партньорството.

Гърция все още не може да напусне последният българин от екипажа. Старши помощник-капитанът Недялко Петров не се прибира заради правни спънки в съседната страна. Роднините му очакват той най-после да се завърне в близките седмици.

Къде е Савов?

Другият основен играч в схемата с кораб “Ина” – Станчо Савов се е покрил и никой не го чувал или виждал. Савов се прочу през последните няколко години с инцидентите на неговите кораби. При първия случай на борда на м/к “Лудогорец” починаха двама моряци, а по-късно в Бразилия потъна другият му кораб – “Сий уинд”. По повод сагата със “Сийуинд”, Савов бе обявен за робовладелец от бразилски съд, обяви тогава капитанът на кораба – Николай Симеонов. Моряците от злощастния кораб не получиха и лев от заплатите си, които не получаваха с месеци. Немалкият принос в другата афера – с кораба “Ина”, също му бе приписана. Савов бе намерил трите хиляди мастърбокса цигари, с които корабът бе задържан в гръцкото териториално море. Няколко съдебни дела доведоха до запор на почти цялото имущество на Савов, заради дългове.

Maritime.bg очаква и отговори от Министерството на външните работи за хода на процеса срещу Мишков и проблемите при освобождаването на Недялко Петров. 

Сагата с кораб “Ина” започна на 22 юни 2011-а година, когато съдът, плаващ под флага на Коморските острови, бе задържан в гръцки води. На борда му имаше 3000 мастър бокса цигари. Българите от екипажа бяха държани пет месеца под домашен арест на територията на Република Гърция, по подозрения за участие в организирана група за контрабанда на цигари, а в края на годината бяха освободени с мярка подписка в България. Почти две години по-късно част от моряците вече плават.

Видео архив

Видео: Главният механик Николай Туртов след завръщането в България (01.12.2012г.)
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/TURTOV 1.m4v“
width=“640″
height=“440″
description=“Моряците от кораб „Ина“ вече в България“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/TURTOV 1.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Видео галерия
[ultimate 2 /]

Всичко по случая с кораб „Ина“ в Maritime.bg

Maritime.bg – Курс

георги мишковгърциякораб ина
Коментари (5)
Коментирай
 • Ocean runner

  Защо най-после не кажете ясно, че товарът е товарен във Фамагуста, Северокипърската турска република и това е основният проблем. На гърците като им споменеш само Северен Кипър(Непризната държава) и все едно им бъркаш отзад. Всичко друго е „ала-бала“.

 • До горния над мен...

  Пич, не знам кой на кого бърка отзад, ама отсега мога да ти кажа, че в гръцкият пандиз на мишката мишков ще има много да му бъркат във всички дупки и хралупи…Очакват го много гинекологични прегледи…

 • До горната мишка над мен

  Ти много добре си запознат с гинекологичните прегледи бе калъф,явно от малък имаш доста травми….Ясно се вижда по злобата ти,че и Мишков е отворил някоя твоя шпьонка и сега пръскаш…..

 • new

  този изрод трябва да лежи до живот колко хора е завлякъл нямам думи..

 • лично познавам мишков

  Мишков никога не е бил моряк, а закачалка за моряшки дрехи, но Бойко ще го прибере – като Боевски . . .