Русия с интерес към концесионирането на гръцките пристанища

Руските железници искат да участват в приватизацията и на пристанище Пирея, след като преди това гръцки медии обявиха, че Москва се интересува и от пристанището в Солун, съобщава в. „Та неа“.

Намерението на Москва е било обявено от президента на руските железници Владимир Якунин, който казал, че компанията му е хвърлила око и на българските железници.

По думите му интересът на руските железници се вмествал в проекта за изграждане на нов трансазиатски коридор. Става дума за релсова мрежа, която ще свързва руските железници с европейските и която ще позволява вагони с платформи за превоз да стигат чак до Виена.

Гръцкото издание цитира руска агенция за икономически новини, която съобщила, че първоначалните оферти за приватизацията на пристанище Пирея ще бъдат внесени до 28 април.

Владимир Якунин пояснил, че руските железници продължават да поддържат интереса си за покупката на гръцкия железопътен оператор ТРЕНОСЕ, Солунското пристанище и компанията за ремонт и поддръжка на железопътно оборудване РОСКО и че очакват решенията на гръцката страна.

Руската агенция припомнила, че още от лятото на 2013 г. Владимир Якунин е поискал от руския президент Путин разрешение да участва в приватизацията на тези гръцки компании, а също и съответно финансиране на споразумението, посочва БТА.

Maritime.bg – Свят

пристанищапристанище
Коментари (0)
Коментирай