Победите на българските моряци и силата на духа показва изложбата „Морето е за смелите“, открита днес във Военноморския музей

Изложбата е посветена на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия. Над сто експоната и информационни табла акцентират върху екстремни моменти от живота на моряците.

Сред показаните експонати са лично оръжие, вещи и отличия, принадлежали на моряци от военния флот, отличили се със своята храброст и жертвеготовност при изпълнение на воинския си дълг.

Представени са отличията на капитан I ранг Петър Стоянов – командир на торпедоносеца „Строги”, участвал в атаката срещу Хамидиe през Балканската война, сабята на Лейтенант Преслав Ляпчев и кортикът на кондуктор Делчо Докузанов, загинали през Първата световна война.

Изложбата разказва и за саможертвата на капитана на кораб „Княгиня Мария Луиза“ Иван Томов и неговия екипаж, които през 1941 г., с цената на живота си спасяват от разрушение гръцкия град Пирея; за моряците от миночистачните катери, загубили живота си, при осигуряване на безопасни водни пътища в края на Втората световна война; за старшина I степен Димитър Ат. Димитров, потушил пожар на борда на кораба, на който служи и спасил другарите си.
Представени са и героите от търговския флот, участвали в рисковани спасителни операции при морски катастрофи в наши дни.

Шепа морски пясък от района на о-в Далримпъл, напомня за изпитанията, които преодолява капитан Георги Георгиев по време на околосветското плаване с яхтата „Кор Кароли”.

Maritime.bg – Любопитно

Коментари (0)
Коментирай