Финландия даде 6,6 млн. евро за проучване за кораби без моряци

Ролс-Ройс е водещ партньор в нов проект за 6,6 млн. евро, който ще търси начини за максимална автоматизация в корабоплаването.

Проектът се финансира от фонда за технологии и иновации на Финландия и цели проучване на икономическите, социалните, юридическите, регулаторните и технологичните фактори, които трябва да бъдат преодолени за създаването на автономни кораби.

Проектът ще приключи през 2017 година, в него участват още няколко компании, сред които DNV GL, INMARSAT, NAPA, университети и научни центрове.

Сред най-важните задачи пред изследователския екип ще бъде проучването на начините за осигуряване безопасната експлоатация на бъдещ автономен кораб, който няма да има екипаж.

Maritime.bg припомня, че Ролс-Ройс отдавна работи по подобни проекти. През миналата година Европейският съюз спонсорира с 3.5 млн. евро проект Maritime Unmanned Navigation. Разработчиците подготвят прототипа за симулирани морски преходи, за да се направи оценка на цената и ползите. Тези тестове ще бъдат завършени през тази година.

Още по темата: Кораб без екипаж разработва Rolls-Royce

Maritime.bg – Свят