Крайцерът „Москва“ вече дежури край Латакия

Снимка: В. Анков / Спутник

Крайцерът „МОСКВА“, флагман на руския Черноморски флот, вече се намира в района на главното сирийско пристанище на Средиземно море – Латакия.

Това съобщиха от пресслужбата на руския флот.

186-метровата „крепост“ е оборудвана с морската версия на система С-300, съдът разполага с въоръжение за борба с надводни, подводни и наземни цели. „МОСКВА“ разполага със зенитно-ракетен комплекс „Форт” с установка за вертикален пуск. „Форт” може да поразява всякакви въздушни обекти летящи на височина от 20 метра до 27 километра със скорост 3000 км / ч. на далечина до 150 км. На борда на крайцера има 64 ракети с тегло 180 кг всяка, които се изстрелват от 8 пускови установки.

Maritime.bg припомня, че в началото на месеца кораби от постоянната групировка на ВМФ на Русия в Средиземно море, предвождана от ракетния крайцер „Москва“, отработиха действия за противовъздушна отбрана на базата край Латакия.

Предислоцирането в региона на бойни кораби с мощни системи за противовъздушна отбрана и развити радиолокационни комплекси ще позволи на Русия да следи за всички действия на вражеските формирования тук и да позволи своевременна реакция на динамичните промени в обстановката.

Maritime.bg – ВМС