Извадиха потънал буй от фарватера на канал №1 във Варна


Потънал двутонен буй бе изваден от морето във Варна и подменен с нов при съвместна операция на ТП „Пристанищна инфраструктура“ – Варна, и Военноморската база. Действията на екипите продължиха 7 часа и половина, а успешният край на операцията предотврати затварянето на канал №1. Информацията за потъналия буй №105 от фарватера на канал №1, е получена на 11 януари при рапорт на дежурния оператор на Управление на корабния трафик – Варна. За скоростното решаване на проблема са предприети незабавни действия. В 12,15 ч. на щатното място на потъналия буй са позиционирани плаващият 100-тонен кран „Атлас“ и екип на база СНО („Средства за навигационно осигуряване“) от ТП „Пристанищна инфраструктура“ – Варна. Ситуацията се оказва изключително напрегната поради сложните метеорологични условия, както и заради реалния риск от затваряне на канал №1 поради големите размери и тегло на морски буй №105. Операцията по изваждането на потъналия 2-тонен буй и поставянето на нов е ръководена лично от директора на ТП „Пристанищна инфраструктура“ – Варна, Румен Арабаджиев и от зам.-директора на структурата Елеонора Жекова. След спешна и адекватна намеса на специализиран водолазен екип от Военноморската база – Варна под командването на капитан І ранг Коста Андреев потъналият буй е локализиран, изключително прецизно сапаниран и изваден на борда на плаващия кран „Атлас“. Поради малкото време за реализиране на операцията в светлата част на деня се налага екипът да действа и по тъмно, тъй като фарватерът трябва да бъде възстановен. Предприети са нови действия по определяне на координатите и прецизното поставяне и спускане на буй №105. Цялата операция приключва успешно благодарение на съвместните усилия на екипа от ТП „Пристанищна инфраструктура“ – Варна, с ръководител на база СНО Стефан Станев, експерт промери Людмила Ангелова и екипажа на моторен катер „Пионер 2“ с капитан Гошо Ангелов и механик Константин Наумов, със съдействието на екипажа на 100-тонния кран „Атлас“. Точно в 19,40 ч. краят на операцията е докладван на дежурните в УКТ – Варна. / Черно море

maritime.port.bg – България

буйварнапристанищна инфраструктурафарватер
Коментари (4)
Коментирай
 • Илко Маринов

  Страаааашна операция!!! Този буй от години си беше полупотопен. И преди 5-10 години подмяна на буй не беше събитие

  • Георги

   Буят беще полупотопен няколко дена.Тези буйове се следят и се докладат при проблеми.Ангажирана е само една служба „Пристанищна инфраструктура“.Буят беще изваден с помоща на водолазите от ВМБ Варна.

 • Георги

  Драги Милко хайде да не даваш компетентни мнение за неща от който хабер си нямаш.А операцията беше наистина рискова.

 • Крас Прас

  Ми буя от трета буна къде се дяна няма го от 3 месеца. Изчезна след онази снеговалежна буря дето изпопадаха дърветата в половината държава?