Норвегия финансира строителството на първия автономен контейнеровоз

Норвежкото правителство отпусна 16,7 млн. щ. долара за строителството на първия електрически автономен контейнеровоз. Съдът ще бъде построен за нуждите на производителя на торове YARA и ще носи името YARA BIRKELAND.

Безвъзмездната помощ е осигурена от правителствената структура ENOVA и ще покрие около една трета от предвидените по проекта разходи.

„За частния сектор е изключително важно да има правителствена подкрепа, когато разработва нови технологии и дава смели иновации“, каза Свейн Тор Холшер, президент и главен изпълнителен директор на YARA.

„Интересът към автономния транспорт е голям, но в същото време много специалисти са скептични и поставят под въпрос безопасността. Основният принос от този проект е да покажем, че автономният и електрически морски транспорт е изпълним и ще постигнем желаните резултати „, каза Нилс Кристиан Накстад, главен изпълнителен директор на ENOVA, който отговаря за насърчаването и подкрепата на еко-проекти.

Yara Birkeland ще транспортира тор от производствения завод в Porsgrunn до контейнерните терминали в Brevik и Larvik. Съдът ще бъде с дължина 80 метра, широчина 15 метра и ще превозва до 120 TEU.

Очаква се проектът да бъде реализиран през 2019 година.

Maritime.bg – Свят