Ролс-Ройс продава морския си бизнес

Стратегически преглед на наличните опции за продажба на морския си бизнес, стартира базираният във Великобритания гигант Ролс-Ройс (Rolls-Royce).

Корпорацията работи за преструктуриране на бизнеса си, планирайки да намали до три оперативните си звена.

Ролс-Ройс ще се фокусира в бизнеса, свързан с гражданската авиация и аерокосмическите технологии, отбранителните комплекси и енергийните системи.

Компанията ще обедини звената, които сега осигуряват задвижващи комплекси за бойни кораби и ядрени подводници.

С цел да намали разходите си и да опрости оперативното управление на бизнеса, групата ще търси бъдещ купувач на звеното си, осигуряващо различни системи за търговското корабоплаване. От Ролс-Ройс заявяват, че състоянието на пазара е основната причина да търсят нов собственик, изтъквайки факта, че са извели на водеща позиция морското си звено в множество области, включително автономното корабоплаване.

През последните години корпорацията съкрати над 30% от персонала в морското си подразделение.

В този период Ролс-Ройс инвестира главно в развитието на нови технологии, които да осигурят автономно корабоплаване.

През юни м.г. бяха демонстрирани в пристанище Копенхаген възможностите на първия в света дистанционно управляван търговски съд, изцяло разработен от компанията. Независимо от категоричния успех, Ройлс-Ройс ще се раздели с този бизнес, запазвайки осигуряването на пропулсивни уредби и различни комплекси за военни кораби и ядрени подводници. Сред най-големите клиенти на компанията в тази област са Кралският военноморски флот на Великобритания и Военноморският флот на САЩ.

Всичко по темата:

Maritime.bg – Свят

Коментари (0)
Коментирай