Университети разработват програми за повече жени в морската индустрия

Обучителни програми, акцентиращи върху подготовката на младите морски кадри за работа в смесени екипажи ще разработват морски университети. Това разкри зам.-началникът на Висшето военноморски училище „Н. Й. Вапцаров“ кап. I ранг проф. Калин Калинов, цитиран от БНР.

Във Варна се проведоха серия работни срещи и конференция по проект MENTORESS (Maritime Education Network to Orient and Retain Women for Efficient Seagoing Services), реализиран по програма „Еразъм +“.

Проектът има за цел да бъдат представени и обсъдени научните резултати от изследвания на теми, касаещи намаляването на различията между ролите и професионалния статус на жените и мъжете в морския сектор, както и набелязване на мерки за премахване на неравенствата, включващи обучение, тренинги и др.

Резултатите от проекта, осъществяван между Морския университет „Пири Рейс“ в Истанбул, Военноморската академия на Румъния – „Мирча чел Батран“, Военноморската академия в Гдиня, Полша, и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ще допринесат за актуалното развитие на морската индустрия и морската сигурност в национален и европейски мащаб с оглед на съвременните демографски предизвикателства, конкуренцията и недостига на висококвалифицирани морски кадри, коментират от ВВМУ.

Доклади изнесоха представители на трите партньорски университета от Турция, Полша и Румъния. На конференцията присъстваха представители на български университети, държавната администрация, Военноморските сили на Република България, морския бизнес и други.

През последните години нещата у нас се променят и вече близо 60 на сто от студентите във ВВМУ са жени, каза още Калинов. По думите му изненадващо военният флот е много по-толерантен към назначаването на дами от търговския.