Провали се скандална обществена поръчка на Морска администрация

Провали се предизвикалата скандал в морската общност обществена поръчка на ИА „Морска администрация“, по която трябваше да бъдат разходвани 1 500 000 лева за „влекачи в студен резерв“, става ясно от справка на Maritime.bg.

Припомняме, че срещу идеята за разходване на сумата се обявиха няколко морски неправителствени организации, които определиха идеята на ИАМА като порочна и целяща облагодетелстване на определени дружества, докато налични и част от държавните активи подходящи за целта плавателни съдове гният на кей във Варна.

По процедурата на ИАМА се е явила само една компания, става ясно от публичните документи в сайта на агенцията, но същата не е отговорила на критериите, което води до прекратяване на процедурата.

Българските морски неправителствени сдружения „БУЛСАР“ и „Моряшки професионален съюз“ се заканиха, че ще сигнализират прокуратурата за поръчката, но към момента не е известно дали това е направено. Същите сдружения обявиха сериозни съмнения и по повод размера на осигурените средства за друга поръчка на администрацията, свързана с прехвърляне на горивото от потъналия кораб МОПАНГ, която обявиха за „пладнешки обир“.

По прекратената поръчка трябваше да бъде избрана фирма, която предоставя на разположение специализирани плавателни съдове за срок от 4 години, които са в Пристанищен комплекс Бургас. Те трябваше да са снабдени със съответното противопожарно и буксирно оборудване за извършване на услуги, свързани с участие по изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи за предотвратяване, ограничаване и отстраняване на опасност, възникнала при повреда, авария или друго морско произшествие (морско спасяване) с кораби и плавателни средства с бруто тонаж над 300 БТ в акваторията на пристанищен район Бургас и териториалното море.

Вижте още: