Няма български моряци сред отвлечените в Нигерия

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg, изображението е илюстративно

Няма български моряци сред отвлечените в Нигерия на 9 март, съобщиха от Министерството на външните работи в отговор на запитване от Maritime.bg. Припомняме, че на 9 март нигерийски пирати отвлякоха петима души от екипажа на неназован и към момента OSV-съд.

„По данни на посолството ни в Нигерия, което е в сътрудничество и с дипломатически мисии на други европейски държави, към този момент няма информация за отвлечени български граждани в района“, заявиха от МВнР.

Maritime.bg се свърза с Международното морско бюро, но отказаха да назоват името на атакувания плавателен съд, позовавайки се на клаузи за поверителност.

На 9 март пирати в две бързоходни лодки атакуват кораб, ескортиран от охранителен съд, на около 32 nm от Брас. При последвалата престрелка е загинал един от военните моряци, а в африканската страна се разрази политически скандал.

Към момента няма данни каква е националността на отвлечените моряци, нито данни за състоянието им, а Военноморските сили на Нигерия запазват пълно мълчание.

Още по темата: