Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези на Земята

Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези на Земята, пише Риа новости, цитирайки публикация в списание Science Advances.

До това заключение учените достигнали след анализ на 200 сухи речни корита на повърхността на съседната планета. Широки и дълбоки реки са съществували на Марс за изненадващо дълъг период. Това прави изчезването им още по-загадъчно и необяснимо.

„Така и не можехме да обясним защо на Марс е имало езера и реки, а сегашните открития правят въпроса още по-неразбираем“, пише Едуин Кайт от университета в Чикаго – „Оказва се, че широки и дълбоки реки са текли на повърхността на Марс в продължение на стотици милиони години, след което повърхността е „изсъхнала“ окончателно“, допълва Кайт.

В последните години учените откриха много податки, че на повърхността на Марс, в дълбока древност е имало реки, езера и водни басейни, съдържащи в себе си поне толкова течност, колкото в Северния ледовит океан на Земята.

Други планетолози не са съгласни и смятат, че дори в древността, Марс е бил прекалено студен и сух, за да може да се формират океани./БГНЕС