На вода е първата подводница „Варшавянка“ за Тихоокеанския флот

Алексей Даничев/РИА „Новости“

Първата дизел-електрическа подводница по проект 636.3 „Варшавянка“ за Тихоокеанския флот – „Петропавловск-Камчатский“, беше спусната на вода в Адмиралтейските корабостроителници в Санкт Петербург.

Подводниците oт този проект са трето поколение, с водоизместимост от 3.95 хил. тона, скорост на подводния ход от 20 възела, дълбочина на потапянето – 300 м, а екипажът се състои от 52 души, съобщава интернет порталът „Взгляд„, предаде RBTH.

Те съчетават акустична незабележимост и диапазон за откриване на цели, оборудвани са с най-новия инерциален навигационен комплекс, модерна автоматизирана информационно-управляема система, високоточни ракетни оръжия и мощни торпедни оръжия.

На въоръжение се намират и 533-мм торпеда, мини и ударни ракетни комплекси „Калибър“.

Подводниците са в състояние да открият целта на разстояние от три до четири пъти по-голямо от това, на което врагът може да ги засече. Ето защо НАТО им даде названието „черната дупка“.

По-рано бе съобщено, че до 2021 г. Тихоокеанският флот ще получи четири модернизирани атомни подводници по проект 949A „Антей“, въоръжени с ракети „Калибър“.