Четири кораба със стелт технология за румънския флот

Правителството на Румъния е поръчало във Франция четири бойни кораба със стелт технология за общо 1,4 милиарда долара, което е само част от цялостната модернизация на въоръжените сили, стартирана от Букурещ, пише белградският ежедневник „Политика“.

Вижте още: „Заседна“ проектът за нови кораби на родния флот

Според портала на Balkan Security Network френската компания Naval Group ще достави четири корвети Govind 2500 в Румъния, а част от парите ще отидат за румънски корабостроители, тъй като само първият кораб до 2022 г. ще бъде построен във Франция, а останалите три в Румъния.

„Споразумението между румънското правителство и френския корабостроител предвижда модернизацията на румънските фрегати тип 22, с участието на местни подизпълнители, както и изграждането на ремонтно-тренировъчен център. Французите ще дадат на румънските корабостроители технологията за изграждане на Govind“, отбелязва порталът и добавя, че това е корвет, проектиран със стелт технология, който може да се използва за борба с кораби, самолети, ракети и подводници.

Новите френски кораби ще бъдат гръбнакът на румънските военноморски сили за контрол и наблюдение на водите, които сега имат четири корвети, построени през 80-те години със съветски оръжейни системи.

Придобиването на тези кораби е продължение на модернизацията на румънската армия, която започна с закупуването на самолети F-16 от Португалия и поръчката на американската система за ПВО Patriot за четири милиарда долара.

За армията Румъния закупи нови ракетни установки HIMARS и GMLRS от американския производител Lockheed Martin за 1,2 милиарда долара, а сега е в ход модернизацията сухопътните сили с бронирана бойна машина Pirana V.

Порталът добавя, че програмата за модернизация е възможна заради подобряващата се икономическа ситуация в Румъния, стратегическите партньорства със САЩ, но и заради факта, че кризата в Украйна и анексирането на Крим от Русия са увеличили значението на сигурността на страната в Черно море и югоизточното крило на НАТО.

„Позицията на Букурещ като надежден съюзник в очите на Вашингтон и Брюксел стана още по-силно изразена заради бурното положение в отношенията между САЩ и Турция, породено от решението на страната да придобие от Москва система за ПВО С-400. Заради това не е учудващо, че Вашингтон разположи именно в Румъния част от ракетния щит на НАТО и САЩ“, отбелязва агенция Beta.

Вижте още: