Грък сам пратил „пирати“ да запалят танкера му, искал 77 милиона долара застраховка

Уникален план за подпалване на танкер измисля гръцки корабособственик, целящ да получи 77 милиона долара от застраховател.

През 2011 г. гръцкият корабособственик Мариос Илиополус примамва в сложна конспиративна схема капитана и главния механик на танкер BRILLANTE VIRTUOSO, суецмакс, плаващ под Либерийски флаг.

Идеята на Илиополус била да се организира фалшива пиратска атака срещу танкера, в която да участват седем полицаи от Бреговата охрана на Йемен.

В понеделник съдия от Лондон постави точка на дългогодишна съдебна сага, отказвайки претенциите на свързаната с Илиополус компания „Suez Fortune Investments“, претендираща заедно с гръцка банка да получи обезщетението от застрахователя.

В съдебното решение е записано, че BRILLANTE VIRTUOSO, за който през 2011 г. Maritime.bg писа, че е атакуван от сомалийски пирати във водите на Аденския залив, е

„тотална щета следствие умишлени действия на корабособственика Илиополус, а мотивите зад нападението от страна на въоръжените мъже не са свързани с отвличане на кораба или моряци от екипажа с цел получаване на откуп, а са имали единствена цел да подпомогнат корабособственика да измами застрахователите“.

След т.нар. пиратско нападение, бе нает британски сървейор, който да разследва случая. Мъжът бе убит в Йемен, припомня „Bloomberg“.

Според съдията от Лондон, Илиополус задействал плана след срива на пазарите през 2008 г., непосредствено след който BRILLANTE VIRTUOSO започнал да носи само пасиви на компанията му.

„Илиополус е имал мотив танкерът да бъде унищожен от пожар, за да получи от застрахователите 77 млн. щ. долара, които са щели да решат проблемите на компаниите му по това време“, смята още съдията, прекратил 8-годишната съдебна сага.

ВИЖТЕ ОЩЕ: