107 години от атаката на „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”

В 1300 ч. днес ще се проведе военен ритуал за полагане на венци и цветя пред кораба-музей „Дръзки” и бюст-паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, в района на Военноморския музей.

В началото на месец ноември отбелязваме годишнините от две знаменателни събития в пантеона на българската бойна слава – навършването на 134 години от победата при Сливница през Сръбско-българската война от 1885 година и на 107 години от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 година по време на Балканската война.

По случай тези славни дати от военната ни история Военноморските сили на Република България, Националният военен университет „Васил Левски”, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”, Военноморският музей  Варна и Сектор „Военно-почивно дело” – Варна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” организират провеждането на военни ритуал за полагане на венци и цветя, отслужване на заупокойна молитва и изпълнение на шоу-спектакъл от представителен блок от курсанти.

Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”.