Откриха за посещения „Кулата на фаропазача“ в Бургас

Посетителски център „Кулата на фаропазача“ се открива днес, на Никулден, в Бургас. Охранителната кула на пристанище Бургас, известна като Кулата на фаропазача, е построена при изграждането на Бургаското пристанище.

Тя се намира на мястото, където е бил историческият първи вход на пристанище Бургас, след откриването му през 1903 г., на метри от началото на вълноломната стена.

Видео:

В Кулата са живеели фаропазачите, които са се грижили за светлините и изправността на бургаския пристанищен фар, който светва няколко години преди откриването на порта през 1899 г.

През последните десетилетия тази историческа сграда беше напълно забравена, коментира пред БТА директорът на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов.

И така до 2019 година, когато вече „Кулата на фаропазача“ е реконструирана. Идеята за възстановяването й възниква в рамките на реализацията на втория етап на рехабилитацията и реновацията на зоната за обществен достъп трето и четвърто корабно място.

Облагороден е и районът около кулата, направено е озеленяване, поставени са пейки за отдих, монтирани са светещи стъклени пана, на които са представени исторически моменти, свързани с първото съвременно българско пристанище в Бургас. Реконструкцията на Кулата и превръщането й в посетителски център е продължение на плана за отварянето на града към морето, който започна с откриването на Зоната за обществен достъп през 2014 г. и е начин да се заздрави връзката между история и съвременност.

Посетителският център разполага с две малки зали. В тях посетителите могат да разгледат пана със стари снимки, свързани с историята на пристанището, чертежи, използвани при строителството на бургаското пристанище, автентичен кош за товари със самар, който са използвали докерите в първите години след откриването на пристанището, котви на кораби, открити в Бургаския залив и др. Акцент в експозицията са 4 автентични сребърни стъклени плаки с негативи на снимки, правени на пристанището от художника Петко Задгорски, които са дарение от сина му Велин Задгорски, разказа Диян Димов.

По думите му Пристанището винаги е било вдъхновение за творците на Бургас. Входът в Посетителския център ще е безплатен, а посещенията ще се извършват след предварителна заявка на телефон: 056/822 111.

Видео – Тодор Ставрев. Монтаж – Емил Граничаров, БТА.