Протест във Варна срещу търга за ПЕРУН

Кораб ПЕРУН

Морски неправителствени организации организират мирен, мълчалив протест срещу обявения търг за продажба на многофункционалния спасителен кораб ПЕРУН, научи Maritime.bg.

На 19 февруари от 1030 ч. несъгласните с решението за продажба на кораба ще се съберат пред сградата на Морска администрация във Варна, а самият таен търг ще се провежда на метри от тях в териториалното поделение на ДППИ, до което протестиращите не могат да стигнат, заради специалния пропускателен режим в Пристанище Варна.

„Историята на “ПЕРУН” е достойна за собствен рекорд в Книгата на Гинес, рекорд по престъпно бездействие, рекорд за бруталното и безочливо унищожаване на морската спасителна служба на Република България, рекорд по безспорно национално предателство“, пишат в своя позиция организаторите.

Протестиращите искат спиране на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба от специалисти, възстановяванете му, както и подвеждане под отговорност от прокуратурата на „виновните за целенасоченото държане на кораба 12 години извън експлоатация“.

Своя апел до морската общност, организаторите на протеста завършват така: „Стига черни забрадки за моряшките майки! Не сме забравили Хера, Ванеса, Толстой…“.

За пореден път морски неправителствени организации предупреждават, че България остава единствената страна в Черноморския регион, която не е в състояние да изпълнява международните си конвенционални задължения в сферата на хуманитарното морско спасяване.

Maritime.bg припомня, че ДП „Пристанищна инфраструктура“, на което бе прехвърлен ПЕРУН, го обяви за продажба с начална тръжна цена в размер на 269 480 лв.без ДДС.

Процедурата стана повод за сигнал до главния прокурор Иван Гешев от БУЛСАР, които я определят като „опит за умишлено ликвидиране на уникален аварийно-спасителен кораб“.

В същото време председателят на организацията, к.д.п. Никифор Герчев, определи в интервю държавното предприятие като „потърпевша структура“ от предходна далавера с ПЕРУН и влекача МИЗАР, към която нямат претенции.

Още по темата: