Мълчалив протест за съдбата на Перун и морското спасяване

Днес от 1030 ч. пред сградата на Дирекция „Морска администрация“ – Варна ще се проведе мълчалив протест срещу обявения таен търг за продажба на кораб ПЕРУН.

Организаторите от морските неправителствени организации искат спиране на процедурата, която ще се провежда на метри от тях в териториалното поделение на Пристанищна инфраструктура.

Морските организации нямат претенции към държавното предприятие, което според тях е „насадено на пачи яйца“, а искат разследване и установяване на виновните за съдбата на кораба, изоставен от 12 години.

Те искат възстановяне на морската спасителна служба, сигнализирайки за пореден път властта, че страната ни не е способна да се справи с мащабен инцидент в отговорния ни район.

Като основен виновен за настоящото положение, морските организации сочат Изпълнителна агенция „Морска администрация“ – София и следваната от нея политика през годините. Това е и едно от основанията за искане оставката на цялото ръководство на базираната в столицата морска агенция.

Пред Maritime.bg организаторите коментираха, че готвят петиция до премиера Бойко Борисов със своите искания, които ще изпратят след протеста днес в близките дни.

Те заявиха още, че днешният протест е първи и планират организаране на последващи, приобщавайки по-голям брой организации, ако исканията им не бъдат чути.