Моряците, които се връщат в България, декларират адрес за прекарване на карантина

Прибиращите се в България морски лица имат право да посочат адрес за прекарване на 14-дневна карантина, който е различен от постоянния или настоящия им.

Това обясниха пред Maritime.bg от областния кризисен щаб във Варна.

В редакцията на Maritime.bg постъпиха множество запитвания от моряци, които се прибират в страната след изтичане на договорите им, дали имат право да прекарат карантинен период извън домовете си, за да не застрашат семействата си.

„Да, пред органите се попълва декларация, в която се посочва адрес, на който морското лице ще премине карантинен период. На този адрес същите ще бъдат проверявани“, коментираха от щаба.

Всеки български гражданин, който се прибира от друга държава, трябва да спазва 14-дневна карантина, съобщи вътрешният министър Младен Маринов в интервю за БНТ.

Гражданите се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание на органите на граничния здравен контрол.

Всички лица, поставени под карантина са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок.

При поява на  симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, лицата са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.