Поставиха под карантина екипажа на атомна подводница

Под карантина е поставен екипажът на руската атомна подводница ОРЕЛ (K-266).

Причина за мярката става цивилен служител, който е посетил атомния подводен ракетен крайцер и за когото е установено, че е бил в контакт с лице, заразено с коронавирус COVID-19.

Освен подводничарите от подводница ОРЕЛ, част от състава на Северния флот на Руската федерация, под карантина са поставени екипажите на друга неназована подводна лодка и на плаваща работилница в пункта за базиране Западна Лица в Мурманска област.

Няма данни за заразени с COVID-19 в затворения град Заозьорск, в който живеят семействата на екипажите на базираните в пункта кораби и подводници. В момента в област Мурманск има един потвърден случай на заразен с коронавирус и други три, за които се очакват резултати от повторни тестове, информират местни медии.

Maritime.bg припомня, че през 2015 г. на борда на К-266 ОРЕЛ избухна пожар, който нанесе щети за над 100 млн. рубли. Инцидентът бе предизвикан при заваръчни дейности по време на планиран ремонт на атомния подводен крайцер. Подводницата е на въоръжение в руския флот от 1992 г.

Вижте още: