Изкупиха билетите за круиз до Марианската падина, 750 хил. долара на човек

За хора като Мъск, Брансън и Безос върховното приключение е сред звездите. За бизнесмена от Тексас Виктор Веското пътуването на живота е спускане до най-дълбоката известна точка – Марианската падина.

Подводница LIMITING FACTOR се готви за потапяне.
Снимка: Рийв Джолиф (EYOS Expeditions)

Срещу 750 000 щ. долара на човек, Веското ще „заведе“ своите пасажери на 10 929 метра под океана. Неговата мини-подводница Triton, струваща 37 млн. долара, може да достигне на дълбочина 100 пъти по-голяма от достижимото за подводните апарати, които имат на борда си суперяхтите на милиардерите.

Никой не е стигал до толкова отдалечено място, казва Роб Маккалъм, който е партньор в компанията, предлагаща „подводния круиз“ – EYOS Expeditions. По думите му по-малко хора са стигали на такава дълбочина от броя „посетили“ Международната космическа станция.

Приключението на подводните пасажери стартира в Гуам, където започва плаване на борда на научно-изследователския кораб DSSV PRESSURE DROP (IMO: 8833867). На кораба сме осигурили основни удобства като шеф-готвач, столова и бар за „упражнения по стратегическо мислене и оценка на международен алкохол“, казва Маккалъм.

Подводното плаване продължава 12 часа – четири часа спускане, до четири часа на дъното на Марианската падина и около 4 часа до повърхността, обясняват от компанията.

Виктор Веското показва района, в който започва спускането.
Снимка: Рийв Джолиф (EYOS Expeditions)

През май тази година са планирани и първите спускания. При всяко плаване се осигуряват по три спускания.

Билетите за първия „най-дълбок“ круиз вече са разпродадени, информират от EYOS.

„След като преминете хиляда фута, започва наистина да става бързо тъмно. Тогава е наистина много спокойно и почти няма усещане за движение. Не сте в безтегловност, както в космоса, но не се усеща нито спускането, нито дори лекото накланяне“, коментира Веското.

Бизнесменът е и първият достигнал най-дълбоките точки на петте океана.

Круизите до най-дълбоката точка на световния океан не носят само приходи за бизнеса на Веското. С част от средствата той финансира частни научни изследвания. От дъното подводницата взема различни проби. А от ключов интерес са изследванията на бактериалните колонии на Марианската падина.

Подводница LIMITING FACTOR се позиционира за изтегляне на борда на DSSV PRESSURE DROP, след осъществено рекордно спускане до 10 924 м.
Снимка: Рийв Джолиф (EYOS Expeditions)

„Биолозите са очаровани от тях, затова вземаме проби, но и защото, ако един ден човечеството открие живот на други планети е много вероятно да бъде подобен на тях“, смята бизнесменът.

Истинската награда идва, според него, когато отделите момент, за да осъзнаете къде се намирате. Едно велико приключение, показващо възможностите на човешките технологии.