Екипажите на подводници последни ще научат за коронавируса

Подводничарите от екипажите на подводници, които са на секретни мисии за ядрено сдържане, може би са последните хора на земята, които все още не знаят за глобалната пандемия COVID-19, обърнала живота на планетата с главата надолу.

Това е обобщеното мнение на бивши френски подводничари и адмирали, пише Джон Лейстер за Асошиейтед прес.

За да не бъде отклонявано вниманието им от изпълняваните мисии и задачи, подводничарите биват държани в информационно затъмнение и далеч от светските тревоги, споделят бивши и настоящи офицери от подводните сили на Франция.

„Те няма да знаят“,

казва адм. Доминик Сал, командвал френския подводен флот от 2003 г. до 2006 г. „Момчетата трябва да бъдат напълно на разположение за мисията си.“, обяснява той.

Сал заявява, че подводничарите вероятно ще научат за глобалната пандемия два дни преди да се върнат на брега.

„Тези, които са в морето, не се нуждаят от тази информация“, казва Сал, командвал ядрената подводница „L’inffleble“. „Командирът, според мен, несъмнено е информиран за случващото се, но не мисля, че има всички подробности“, коментира той.

Франция не може да разкрие с каква информация разполагат подводничарите на четирите й подводници, способни да носят ракети с ядрени бойни глави, нито дали или кога някоя от тях е напуснала базата си преди обявеното на 17 март извънредно положение, пише Лейстер.

Обичайно мисиите на тези съдове продължават до 70 дни. Екипажи, които са започнали плавания преди заразата да достигне Франция, ще се приберат в променен от пандемията свят и държава с над 3 000 смъртни случая (към 31.03) и близо 45 000 заразени.

Видео: