Стартира обществената поръчка за модернизация на рибарско пристанище в Несебър

Община Несебър обяви обществената поръчка за проекта „Рехабилитация/реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър“. Прогнозната стойност е в размер на 7 489 221.53 лева, от които 5 540 416.15 лева са европейски средства. Останалите 1 846 805.38 лева са национално финансиране, информира в-к Черноморски фар.

Проектът, който бе обявен в средата на миналото лято, предвижда отпимизиране на капацитета на съществуващото пристанище. Ще се подобрят условията за улов, разтоварване и първа продажба на риба.

Проектът бе дълго време разработван и очакван. Бе един от акцентите на предизборната кампания на кмета Николай Димитров. Разработван е от 2009 година. След 10 години усилия и работа финансирането му е осигурено. То е по Програма морско дело и рибарство 2014-2020 година.

Инвестицията ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и кораби, като по този начин ще се удовлетвори потребността от осигуряване на адекватни условия за осъществяване на риболовна дейност.

Главната цел е да се подобри конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в сектора на рибарството, включително на дребномащабния крайбрежен флот, и подобряване на безопасността и условията на труд в този традиционен за Несебър отрасъл.

С осъществяването на проекта ще се повиши енергийната ефективност на пристанището, ще се подобри опазването на околната среда и качеството на разтоварваните на сушата продукти, както и качеството на живот в рибарската общност.

Крайният срок за приемане на оферти е 21 април 2020 г.