Рибари протестират утре в Бургас

Десетки риболовци ще излязат утре от 10 часа на протест пред централата на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в Бургас, научи Maritime.bg.

Снимката е илюстративна.

Искането им е незабавно да се отмени заповедта за забрана на улов на бяла мида, издадена от Министерството на земеделието за следващите три месеца.

„Това е пълен абсурд, оставят ни без поминък след 2-месечна карантина“, заяви пред Maritime.bg членът на Сдружение „Черноморски изгрев“ Георги Янчев.

Той коментира, че се очакват риболовци от всички черноморски пристанища, които са засегнати от ограниченията, с които категорично не са съгласни.

„Изпратихме 8 писма и обосновани възражения срещу забраната. Никой в София не ни чува, никой не се интересува, че има рибари“, подчерта риболовецът.

Според думите на протестиращите през миналата година забраната за улов е била за 30 дни, а сега МЗХ налага 3-месечно ограничение.

„Това е убийство за дребномащабното рибарство в страната“, заявиха гневните риболовци.

Засегнати са стотици риболовци, според думите на Янчев, който коментира, че още през април бялата мида е хвърлила хайвера си, а вдигането на така наложената забрана ще съвпадне с традиционните сезонни ветрове, превръщащи Черно море в неблагоприятно за дребномащабното рибарство.

„Прекарахме двумесечна карантина, съобразяваме се с ежегодните забрани за улов, но това вече мина границите на търпение на сектора, очакваме риболовци от Шабла до Царево утре от 10 часа пред ИАРА. Нека да видим дали министърът няма да ни чуе и сега“, коментира още Янчев.