Борисов прие риболовците, обеща им 16 млн. лева

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на организации в сектор „Рибарство и аквакултури“.

Снимка: БГНЕС, Maritime.bg

Браншовите организации изразиха благодарност към премиера Борисов за подкрепата към сектора, която предстоят да получат по три мерки по Програма за морско дело и рибарство в размер над 16 милиона лева. Предложените мерки целят да смекчат негативните последици от пандемията COVID-19. Средствата ще бъдат насочени към стопанствата, отглеждащи аквакултури, както и преработвателни предприятия.

По време на срещата представителите в сектора посочиха пред премиера Борисов, че помощта ще подкрепи рибарите, които са пострадали от кризата и не са излизали за улов по време на извънредното положение.

Браншовите организации заявиха, че има интерес от търговските вериги към тяхната продукция вследствие на приетото постановление за регионална продукция в обектите и допълниха, че вече се усеща ефектът от мярката.

На срещата присъстваше и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Maritime.bg пропомня, че днес пред сградата на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури бе организиран протест на риболовци, които не са съгласни с въведените забрани за улов на бяла пясъчна мида.

От Министерството за земеделието съобщиха пред Maritime.bg, че забраната е наложена на основание научни становища.

На брифинг на земеделското ведомство, отговорно и за сектор „Рибарство и аквакултури“ стана ясно, че осигурените средства са част от общия бюджет на програмата за „Морско дело“. Планува се в края на май да бъдат отворени първите мерки, за да може до юли да се направят разплащанията, уточни земеделският министър.

Тема в развитие:

Рибари на протест: Защитават икономически интереси, а не видовете, убиват дребномащабното рибарство

Научни становища стоят зад тримесечната забрана за улов на бяла мида

Рибари протестират в Бургас