Ето какво оцвети водите на Варненския залив и канала море-езеро

В акваторията на Варненския залив и канала море-езеро се наблюдава цъфтеж на два коренно различни един от друг вида фитопланктон. Това заяви пред Maritime.bg проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ към БАН.

Днес е осъществено пробонабиране от научно-изследователския кораб „Академик“.

Установени са два вида фитопланктон, но категорично се доказва, че наблюдаваният от варненци интересен процес не е механично замърсяване. Подобни версии се разпространиха в социалните мрежи.

„Това, което наблюдаваме във водите на канала море-езеро, по всяка вероятност е свързано с авариралия тръбопровод във Варненското езеро. Видът наблюдаван фитопланктон е индикатор за повишено количество на химическите вещества, участващи в минералното хранене на микроводораслите, което на свой ред води до повишена биологична продуктивност“, обясни проф. Мончева.

Учените не намират пряка връзка между двата наблюдавани вида микроводорасли, които са в концентрации над 1 милион клетки на литър вода.

По Северното Черноморие също се наблюдава цъфтеж, което може да води до предположението, че наблюдаваният вид във Варненския залив е снесен от морските течения от делтата на р. Дунав.

От думите на проф. д-р Мончева става ясно, че наблюдаваното оцветяване може да не остане в това състояние. „В момента наблюдаваме ясна граница в оцветяването, но то може да не се запази и е в зависимост от циркулационната система на Варненския залив и канала море-езеро“, коментира още директорът на ИО.

Ето как изглеждат микроводораслите, оцветили залива и езерото, установени при днешното микроскопско наблюдение:

Prorocentrum cordatum, наблюдаван във водите на канала море-езеро във Варна, който е индикатор за силната еутрофикация, вероятно причинена от авариралия тръбопровод.
Видът фитопланктон, причинител на тюркоазеното оцветяване на морската вода във Варненския залив – Emiliania huxleyi, вид коколитофор, който се среща в почти всички екосистеми в Световния океан.
ИЗОБРАЖЕНИЕ, СНИМАНО ОТ САТЕЛИТ СЕНТИНЕЛ 2 НА 12.05
ИЗОБРАЖЕНИЕ, СНИМАНО ОТ САТЕЛИТ СЕНТИНЕЛ 2 НА 12.05, ПОКАЗВАЩО СЪСТОЯНИЕТО НА КРАЙБРЕЖИЕТО ОТ ВАРНА ДО БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ.
ИЗОБРАЖЕНИЕ, СНИМАНО ОТ САТЕЛИТ СЕНТИНЕЛ 2 НА 12.05, ПОКАЗВАЩО СЪСТОЯНИЕТО НА КРАЙБРЕЖИЕТО ОТ ВАРНА ДО БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ.

Цъфтеж на фитопланктон край бреговете на България, изображение на NASA от 2017 г.:

Вижте как изглежда разпространението на Emiliania huxleyi в Ламанша, който в момента е установен във водите на Варненския залив:

Снимка: Wikipedia

Тема в развитие:

Христо Иванов, Община Варна: Тръбата, замърсяваща езерото, ще бъде вкопана (видео)

Подводен тръбопровод излива отпадни води във Варненското езеро

Подводни кадри на тръбата, изливаща фекални води във Варненското езеро

Ето я скъсаната тръба под Варненското езеро, общинска съветничка: Не яжте миди и риба

Пет пъти над нормите е замърсяването от тръбата във Варненското езеро

44 439 лв. месечно плаща ВиК – Варна за тръбата в езерото

Не е ясен мащабът на замърсяването от скъсаната тръба във Варненското езеро